Joya - az örömcipő

Mindenféle tudnivaló a világ legpuhább cipőjéről, a lábakról, és sok minden másról

Nyerj Joya cipőt!

Kövesd játékainkat a Joya Facebook oldalán, ahol sok-sok pár Joya cipőt sorsolunk ki!

Az első cipő joga

2011.05.10. 10:21 :: Joya blog

Benne van a 100 történelmi tévhit című könyvben, hogy „az első éjszaka joga” nagy valószínűség szerint egy romantikus kitaláció a középkorról, hogy a feudalizmushoz képest a felvilágosodás hatalmas előrelépésnek tűnjön. Aki nem tudná, az első éjszaka joga azt jelentette (volna), hogy ha uradalmában egy nő férjhez ment, a földesúré volt az a kiváltság, hogy az első éjszakát az ifjú arával töltse. Az első éjszaka jogát egy gusztustalan dolognak tartottam mindig is, még szerencse, hogy kiderült: nem is létezett.

Tovább gondolva a kifejezést, viszont érdemes lenne bevezetni „az első cipő jogát”. Ez azt jelentené, hogy minden kisgyermeknek joga lenne egy olyan első cipőre, ami visszaadja a mezítlábas járás örömét, még akkor is, ha a szülők nem figyelnek oda a gyermeki lábak egészségére. Az első cipő ugyanis legalább annyira fontos kérdés az egészséges fejlődésben, mint az első éjszaka, bár sokak biztosan vitába szállnának velem.

Én szülőként azt gondolom, hogy az első cipő mindent eldönt. És itt most nem azokra a kocsicipőkre és totyogós lábbelikre gondolok, amelyeket a kicsik lábára adunk, amíg megtanulnak stabilan állni, majd járni. Sokkal inkább azokra a cipőkre, amelyek ahhoz segítenek minket, hogy elkezdjünk közösen járni, sétálni a lebetonozott úton és már ne csak kertben vagy a homokozónál játszunk. Amilyen az első cipő minőségben, árban és odafigyelésben, olyan lesz a szülői figyelem a gyerek testi fejlődésére a következő évtizedben… Sajnos ez valós párhuzam, mindenki nézzen körül!

Gondolom, másnak is feltűnt, hogy amikor a gyerek a homokozóban ugrabugrál, soha nem fárad el, de amikor sétálni kell a játszótértől az autóhoz vagy a lakáshoz, rögtön felkéredzkedik, hogy nagyon fáradt. Ez azért van, mert a járás sokkal megerőltetőbb mozgásforma a 2-3 éves gyerekeknek, mint a játszótéri szakaszos mozgás több pihenővel. Az első igazi, ha úgy tetszik sétálós cipőnek (pl. Joyssy 23-as mérettől), amellyel már legyőzzük a távolságokat, épp azt kellene tudnia, hogy támogassa a lábat, segítse a ruganyos talpával és megvédje a csöppnyi sarkakat a kemény talajjal való ütközéstől!

Nincs mese, minél előbb be kéne vezetni „az első cipő jogát”, különben évszázadok múlva mi leszünk a sötét középkor, ahol az emberi lábak csak elsatnyultak…

komment

Címkék: joga cipő joyssy joya

süti beállítások módosítása