Joya - az örömcipő

Mindenféle tudnivaló a világ legpuhább cipőjéről, a lábakról, és sok minden másról

Nyerj Joya cipőt!

Kövesd játékainkat a Joya Facebook oldalán, ahol sok-sok pár Joya cipőt sorsolunk ki!

A Joya talpa

2011.01.12. 11:33 :: Joya

Hétfőn útjára indítottuk „Próbálj és nyerj!” játékunkat, ahol arra kérünk, próbáld fel a világ legpuhább talpú cipőjét. Nyilván azért jutott eszünkbe ez a remek ötlet, mert azt gondoljuk, sokan meg fognak lepődni azon, hogy egy cipő ennyire meg tudja változtatni a járásról alkotott elképzeléseinket. Joggal merül fel viszont a kérdés, hogy vajon miből gondoljuk, a Joya a világ legpuhább talpú cipője, és egyáltalán miért akkora öröm, hogy a talpa olyan puha?

Karl Müller svájci mérnök feltaláló – az MBT feltalálója – sok évet töltött nem csak az új talptechnológia, de a gyártáshoz használt anyagok kikísérletezésével és tesztelésével is. A célja egy olyan sűrűségű poliuretán megtalálása volt, mely rendkívül puha, az eredeti térfogatának töredékére összenyomható, viszont nagyon gyorsan visszanyeri eredeti alakját. A kis film alapján eldöntheted, vajon sikerrel járt-e (a kék színű anyag a cipőgyártásban gyakran használt poliuretán – a szürke anyag a Karl Müller Footwear Technologies által kifejlesztett poliuretán).

 

 

Emellett nagy hangsúlyt fektetett arra is, hogy az anyag „fáradhatatlan” legyen, tehát ezeket a remek tulajdonságokat mintegy 4 millió lépésen át megtartsa. Ha kellően célirányosan haladsz és a vízen is tudsz járni, ennyi lépéssel meg is tudnád kerülni a Földet. 

A Joya egyébként a maga részéről mindent megtesz azért, hogy a vízen is tudj járni:  a talpába zárt rengeteg légbuborék, és a legtöbb gördülő talpú cipőhöz képest elenyésző súlya  miatt könnyedén lebeg a víz felszínén. Így hát ha véletlenül mégsem sikerülne ez a bravúr, a saját technikád tökéletesítésén kell még dolgoznod :-). A légbuborékokat a 3M által gyártott speciális fólia zárja a talp belsejébe. Ez a fólia nem csak azért öleli körbe a Joya talpát, hogy megóvja ezt a puha talpszerkezetet azoktól a környezeti hatásoktól, amin egy átlagos gyalogos ebben az időjárásban gond nélkül áttrappol (pl. hólé, útszóró só, sár), hanem azért is, hogy a ránehezedő súly alatt is összetartsa a rendkívül puha talpszerkezetet. Így hát a Joyán kívül más azért nem használ ennyire puha anyagot a cipők talpában, mert a 3M fólia és a felhasználásához szükséges speciális gyártási technológia nélkül az a súlyunk alatt egyszerűen összerogyna.

komment

Címkék: cipő müller lebegő karl joya légbuborék

süti beállítások módosítása